Tannbleking

Dette bør du vite om tannbleking


Å bleke tennene har blitt mer og mer vanlig, og det er flere måter å gjøre det på. De tryggeste og mest effektive alternativene, er de som skjer i samråd med en tannlege.

Her svarer vår tannlege på de mest vanlige spørsmålene vi får i forbindelse med bleking av tennene. 



Hva er tannbleking?


Tannbleking er en kjemisk rensing av det ytterste laget på tennene. Normalt brukes hydrogenperoksid (H2O2) som blekemiddel.  


Finnes det mange måter å bleke tennene på? 


Ja, det finnes flere metoder. Strømmen Tannhelse tilbyr hovedsakelig to alternativer, og vi hjelper deg å finne hvilken metode som passer best for deg. 

1. Hjemmebleking (i regi av et tannlegekontor)

Her får du individuelt tilpassede blekeskinner som skal brukes i et tidsrom på 10-14 dager. Skinnene må brukes minst 2, helst 3 timer per dag – alternativt kan du sove med dem om natten.

1. Hjemmebleking (i regi av et tannlegekontor)
Her får du individuelt tilpassede blekeskinner som skal brukes i et tidsrom på 10-14 dager. Skinnene må brukes minst 2, helst 3 timer per dag – alternativt kan du sove med dem om natten.
2.  Klinikkbleking (Ikke tilgjengelig inntil videre)
Denne blekingen skjer på tannlegekontoret, under oppsyn av tannpleier/ tannlege. Blekemiddelet legges på tennene og aktiveres med et kraftig lys, og behandlingen varer i 1,5-2 timer.


Kan jeg bleke tennene uten å være i kontakt med tannlege/tannpleier?


Det er mulig å få tak i blekemidler utenfor tannlegekontor, men disse inneholder svakere blekestoffer enn hva som tilbys på tannklinikken. Dessuten bør du alltid få en tannlege/tannpleier til å vurdere om dine tenner bør blekes eller ikke.


Kan alle bleke tennene?Før du går i gang med bleking bør du få undersøkt tennene hos en tannlege, for å være sikker på at tennene ”tåler” bleking og at blekingen får ønsket effekt. 


Hvilke problemer kan oppstå?


For noen kan bleking gi smerter dersom blekemiddelet kommer inn i "hull" i tennene eller blir plassert på bare tannhalser. For andre vil blekemiddelet vil ikke virke på tannrestaureringer som fyllinger, kroner eller laminater. Dette kan tannlegen gjøre en vurdering på.

Tannblekemiddelet virker på tannoverflater. Personer som plages av ising fra tennene bør unngå bleking inntil denne isingen har kommet under kontroll.


Hvilken effekt kan jeg vente meg etter tannbleking? 


Effekten av tannbleking varierer fra person til person, og årsaken til misfargingen vil også avgjøre hvor godt blekingen virker. Er de farget av tjære fra tobakk? Har de vært bleket tidligere? Spør tannlegen eller tannpleieren om hva du kan forvente før du begynner.


Er det noe jeg bør tenke på før og under tannbleking? 


  • Tennene bør være undersøkt av tannlege eller tannpleier før bleking.

  • Det blir best resultat hvis vi pusser og renser tennene kort tid før blekingen. Eventuell tannstein eller røykebelegg vil kunne ligge i veien for blekemiddelet og forhindre et godt resultat.

  • I dagene man bleker, og i et par dager etterpå, er det viktig å ikke utsette tennene for sterke fargestoffer. Tannoverflatene er mer porøse og dermed mottagelige for ny misfarging i denne perioden. Unngå rødvin, svart te, kaffe, rødbeter, sterke tomatsauser og generelt alt man ikke vil søle på en hvit duk i denne perioden. Hvis man likevel vil drikke noe kaffe eller svart te bør dette gjøres "forbi" tennene, f.eks. med bruk av sugerør.

  • Man bør også helst avstå fra å røyke for å få et godt resultat.


Hvilke bivirkninger har tannbleking?


Tannbleking er helt trygt hvis man følger våre forholdsregler. På Strømmen Tannhelse har vi bleket tenner i flere år, uten at vi har sett noen varige skader. 

Noen mindre bivirkninger kan oppstå, og den vanligste er ising fra tennene. Hvis isingen forverrer seg under tannblekingen, anbefales det å ta 1-2 dagers pause (ved hjemmebleking) eller at blekingen avsluttes.

Andre bivirkninger kan være forbigående hvite, sviende flekker på tannkjøttet der tannblekemiddelet har kommet direkte i kontakt. Slike flekker vil normalt forsvinne innen få minutter etter at blekemiddelet er tatt bort.


Hvor lenge varer blekingen og hvor ofte må den vedlikeholdes?


Når du har bleket tennene vil de holde seg hvitere i mange år, kanskje for alltid. Hvis vi tenker oss hvitheten på tennene i en prosentskala og vi bleker dem fra 30% til 100% hvite, vil tennene kunne falle tilbake til 80-90% hvithet i løpet av et år eller to, men det vil ta mange år før de er tilbake på den fargen de hadde før bleking.

Tennene våre misfarges gjerne gradvis opp gjennom livet, og har vi fått gulere tenner over 20 eller 30 år, vil det ta like lang tid før denne gulfargen kommer tilbake etter bleking. 

Mange velger å friske opp fargen med en dag eller to med bleking en gang i året. Da bruker man blekeskinnen man brukte ved første bleking og kjøper en ekstra blekesprøyte til oppfriskingen.

tannbleking

Ønsker du mer informasjon om tannbleking kan du kontakte oss på telefon 46 28 98 00 eller sende en e-post til post@strommentannhelse.no

Skroll til toppen